-
0
- Godbiter
- Hjemmet/Eier
- Katt
- Lek, Trening og Aktivisering
- Pleie
- Sommer
- Soveplassen
- Spise
- Ut på tur
- Utstilling/Konkurranse
-
Merker
- Nyheter
- Tilbud
Handlekurven er tom
Intro: Kroppens feedback system
og musklenes proprioseptorer
Du har kanskje hørt om sanseceller? Disse finnes rundt omkring i kroppen, og hovedoppgaven til disse cellene er å gi informasjon til nervesystemet om hva som skjer. Hva som skjer både i og utenfor kroppen. Sansecellene er spesialisert på å registere blant annet berøring, smerte, trykk, kulde og varme. Sanseceller deler vi enkelt inn i to hovedgrupper:
Leddsans handler om sansecellene, også kalt reseptorer, som vi finner i muskler, sener og ledd. Oppgaven til disse reseptorene er å informere hjernen om stillingen til de ulike kroppsdelene og hvordan de beveger seg. Signalene kommer fra spesielle reseptorerer, også kalt proprioseptorer, som er lokalisert i leddkapsel, sener og muskler, og delvis i vevet/huden omkring leddet. Proprioseptorene har i hovedtrekk som funksjon å sikre at det blir sendt en konstant strøm av informasjon til sentralnervesystemet. Dette “feedback systemet” gjør at musklene kan respondere til enhver tid på de signalene den får. Hvis en muskel er skadet eller for spent fungerer ikke reseptorene som de skal, og tilbakemelding til nervesystemet blir dårlig.
Proprioseptorene er viktig for blant annet koordinasjon og smidighet til individet. Dette gjelder deg og meg like mye som hunden din og min.
Leddsans er også kjent som propriosepsjon, stillingssans, dybdesensibilitet m.m.
Det er en hel prosess som skjer når et ledd blir bøyd eller strukket. Uten å gå i dybden på akkurat denne prosessen nå, skal vi her se på viktigheten av kjerne- og stabilitetsmuskulatur.
Kjerne- og stabiliseringsmuskuaturen er alltid på jobb med å korrigere og balansere kroppen sammen med nervesystemet. De jobber i dybden, altså under den ofte synlige og større muskulaturen. De ligger nærmest leddet, spesielt rundt ryggleddene, og har en overvekt over av muskelfibre som har en ekstra stabiliseringsfunksjon.
Hvorfor trene kjerne- og støttemuskulatur?
Ta dette eksemplet: Dersom hunden din er svakere i kjerne-/støttesmukulaturen og sterkere i de større og utenpåliggende muskelene, vil belastningen på leddene øke samt muligheten for skader. De resterende musklene, altså de utenpåliggende, gjør nå jobben til stabiliseringsmuskelen. Dette igjen føre til en overbelasting da disse muskelen ikke er utviklet på samme måte for å kunne stabilisere. Nok en gang økter muligheten for skader. Nedsatt smidighet og økt ømhet i muskulaturen kan være et tegn på nettopp et avvik i balansen mellom de ulike muskelfibrene.
Fokus på å trene å kjerne- og støttemuskulaltur, smidighet og koordinasjon. 3 gode øvelser og et eventyr jeg vil anbefale å implementere i hverdagen.
Viktig
Før du begynner treningen av kjerne- og stabilitetsmuskulatur ha med deg disse svært viktige punktene:
NB!
En hund som er skadet bør oppsøke en hundeterapeut/rehabiliteringsterapeut/veterinær før denne type trening utføres og en plan kan legges.
Ta gjerne kontakt om du har spørsmål.
@Hundeterapeut_kimmy
Du finner diverse balanseputer du kan bruke til trening i nettbutikken til Glade Poter:
5 om dagen
Vi vet at lykkelige hunder er både aktive og lekne, lykkelige og glade hunder gir også lykkelige og glade eiere. Glade hunder fungere fysisk og har et sunt og balansert kosthold, de bruker hodet og mest og best av alt: de gjør ting sammen med oss menneskene. Glade og lykkelige hunder er stadig vekk på eventyr sammen med mennesket sitt, og løser spennende oppgaver helt selv med deg som beste heiagjeng fra sidelinja.
Jeg ønsker å gi deg en enkel oppskrift på hva 5 om dagen inneholder, og hvordan du enkelt kan implementere dette i deres hverdag.
5 om dagen kan gjøres både langt mer avansert og skrives om enda mer detaljert. Men ganske ofte, generelt i livet, holder det å gjøre det enkelt med en grunnleggende forståelse.
Sjansen for at du implementerer 5 om dagen som en fast ingrediens i deres hverdag er langt større når det gjøres enkelt - og gøy.
Viktig å ha med i bakhodet: Hundens HMS og vær forbedret.
Hundens HMS er hundes sikkerhet, både fysisk men også mentalt og det å samle gode erfaringer.
Under all trening og under alle øvelser ha fokus på å lese hund. Om hunden din vegrer, syns noe er rart eller ekkelt er dette en tilbakemelding til deg om å gjøre det enklere, gi hunden tid til tilvenning og kanskje skal dere begynne med noe helt annet. Pass på at hunden ikke sklir, faller ned, setter seg fast m.m. Gjør øvelsene kontrollert og ha fokus på mestringsfølelsen. Tenkt gjennom underlaget dere jobber på og risiko som følger med de ulike øvelsene. Gjør det enkelt og trygt, selv om du også skal utfordre.
Å være forbedret handler om å ha tenkt igjennom hva dere skal gjøre, sjekk at du har godbiter og evt leker lett tilgjengelig, at du er tilstede og har fokus på hunden din. Dette er deres øyeblikk.
BONUS:
5 om dagen er et fokusområdet som ikke bare stryker hunden mentalt og fysisk, men er med på å bygge et enda sterke bånd mellom deg og hunden din.
1. Problemløsning
Det finnes masse kule leker hvor hunden må bruke hodet for å finne løsninger. Du kan også gjøre det “billigere” ved å f.eks gjøre en av mine favorittøvelser: “trykke tommel”.
Hjernetrim er ment for at hunden din skal tenke selv, hvor gevinsten ikke bare vil bli en stolt hund som føler mestring, men en hund som digger å jobbe med ulike oppgaver sammen med deg. En sterk mentalitet og en hund som stadig utfordres mentalt, holder også hunden ung til sinns.
Så la meg gi deg favoritten “trykke tommel”.
I den ene hånden har du godbiter, disse lukker du inn i hånden din. Den andre hånden knyttes og tommelen stikker opp.
Til å begynne med holder du relativt kort avstand mellom godbit-hånden som er lukket og tommelen. Smør deg med tålmodighet og ikke la deg friste til å hjelpe (du hjelper nok med å holde kort avstand). Hunden din vet at det finnes noen skikkelige digge godbiter i hånden din, men denne hånden er “låst” noe som gjør hunden din lurer på hva skal til for å få tak i godbitene. Denne lette frustrasjonen er driveren og de gode godbitene er motivasjon/belønningen. Hunden din kommer nok til prøve litt av hvert. I det øyeblikket hunden din dytter borti tommelen som stikker opp med snuten sin sier du “tommel” og åpner godbithånden og belønninger. Ha tålmodighet og unngå å hjelpe hunden din. La den tenke selv.
Når hunden din har skjønt at den må “trykke tommel” for at godbithånden åpnes vil den fort vise progresjon og trykkingen skjer kjappere. Da kan du øke avstanden. Etter hvert kan du til og med “gjemme tommelen” f.eks bakom ryggen din. La hunden lete og finne tommelen. Ikke si noe. Følg med, men ikke hjelp hunden. Igjen: Ha tålmodighet og la hunden tenke selv.
Dette er starten på en kul øvelsen som har uendelige kule vendinger. Disse vil jeg kanskje komme tilbake til ved en senere anledning.
Ulike leker med fokus på hjernetrim finner du her:
https://www.glade-poter.no/categories/aktiviserings-leker
2. Snutearbeid
Visste du at mer enn 80% av sanseinntrykket hos hunden går gjennom snuten? Da er det enkelt å forstå at hunden elsker å bruke snuten sin. Når dere er på tur og hunden din snuser, tenk på at den leser et brev som en annen hund har lagt igjen. Tenk så spennende! Å gi hunden tid til å snuse på tur er derfor stor verdi for huden din.
I tillegg vet vi at snutearbeid er krevende for hjernen og hunden blir mentalt sliten når den settes til søksarbeid. Ønsker du en mentalt og fysisk stabil hund er nettopp denne type trening en viktig nøkkel. Noen minutter med søkstrening er langt mer utmattende enn om dere drar på en lang joggetur en times tid eller mer.
Forslag til øvelse:
Romsøk: Plasser masse pappesker (eller andre bokser, esker o.l) i en haug på gulvet. Gjem x-antall (la oss si 10 stk) godbiter uten at hunden din ser. Hent hunden din. Be den gjerne om å sitte og vente på klarsignal. Når hunden sitter og er rolig og ser på deg, gi et “værsågod” eller “søk” som klarsignal. La hunden snuse seg gjennom eskene, hvor du til en hver tid er tilstede og observerer hunden din. Det kan også hende at den trenger litt hjelp helt i begynnelsen om dette er helt nytt for hunden. Vær en god støttespiller. Vis hvor den skal søke, kanskje må du hjelpe med å løfte på en eske. Men husk at snuten fungerer helt rått, selv om øvelsen er ny, så trekk deg tilbake når hunden begynner å forstå hva som skjer, og la hunden selv løse oppgaven. Da blir både hunden og du så stolt! Minner om hundens HMS (igjen). For noen hunder kan store og mange pappesker være overveldende og skummelt, de rører på seg og lager lyd. Observer hunden og gjør det trygt og enkelt. Tilvenning er viktig for å skape gode opplevelser og dermed kunne bygge videre på øvelsene. Får du en hund som blir skremt av en pappeske er dette en helt annen jobb å få bort/skape ny trygghet, og langt mer krevende å komme i mål på. Vi ønsker å unngå disse dårlige opplevelsene.
Link til godbiter:
https://www.glade-poter.no/categories/godis
3. Kroppskontroll
Dette handler om å utfordre kroppen og hundens eksteriør.
F.eks når dere er på tur: Balanser på stokker, gå opp på stubber, kryp under veltede trær, hopp over bekken osv. Dette kan også du være med på, dermed god trening for både hunden og eier!
Her vil hundens HMS være et særdeles viktig fokus. Tenkt gjennom underlag (vått/glatt, ustabilt/variert, høyt/lavt, smalt/bredt, hvilke risiko følger med øvelsen m.m)
Enkel øvelse for kjernemukuslatur:
Beinløft:
4. Samarbeid/kontakt
Samarbeid og kontakt (øyekontakt) vet vi bygger magiske bånd mellom hund og menneske. Flere av øvelsene nevnt ovenfor (f.eks. under kroppskontroll) handler mye om samarbeid. Derfor gir jeg deg et forslag på øvelse på “kontakt”:
Drøye kontakt
5. Fysisk aktivitet
Vi fortsetter det enkelt - og gøy!
Kom dere ut på eventyr :) Det betyr at dere velger ulike miljøer, leker dere med stier og skogsveier, strandkanter og parker. Dette vil også stryke kroppskontrollen nevnt ovenfor.
Andre treningsaktiviteter som løping, sykling, svømming, ski er også aktiviteter som passer mange raser - men dette er aktiviteter som både krever tilvenning, opptreninger og lurt å ha med seg noen sikkerhetsregler for gode og trygge opplevelser. Et spennende tema som vil dukke opp ved en senere anledning.
Fysisk aktivitet handler om å være aktiv rett og slett. Hunden din trenger og fortjener en god tur hver dag, i tillegg til tisse-rundene som ofte er noe kortere. Er dere på langtur (timer og mil) kan hunden godt få en restitusjonsdag dagen etterpå. Dette betyr dog ikke at det skal ligge på sofaen hele dagen. Forsett med de fire andre punktene i 5 om dagen, og heller ta en noe kortere tur. Gjør selv de korte turene spennende.
Tenkt på at under fysisk aktivitet påvirker man ulike systemer i kropper: sirkulasjonssystemet, respirasjonssystemet, nervesystemet, hormonsystemet, skjelett- og muskelsystemet.
Dette betyr at det er en rekke prosesser og systemer i kroppen som må tas hensyn til. Her kommer den delen som er noe mer dyptgående. Til å begynne, ha fokus på variasjon og hundens HMS. Gjør det enkelt og ha det gøy sammen.
Ønsker du personlig oppfølging i å trene hund og deg, ta gjerne kontakt. Lurer du på noe om 5 om dagen, send meg en melding.
@hundeterapeut_kimmy
Lykke til med 5 om dagen og kos dere!
Bi bedre kjent med en hundeterapeut, hva som inngår i jobben og fordelene med å behandle hund.
Hei alle sammen!
Jeg tror jeg med sikkerhet jeg kan si at mine siste 9 år har vært mine beste år. Selv om livet byr på opp og ned turer på ulike plan, har årene med hund gitt meg en helhet, en mening og større nysgjerrighet på livet - og livet med hund.
Jeg er 39 år gammel. Født og oppvokst i nord, har bodd siste 17 årene i Oslo. Kaller meg en eventyrer og friluftsjente som bruker mest mulig tid utendørs, både privat og med jobb.
Flokken min består av Maximus, 8,5 år, Staffordhire Bull Terrier og Miira, 1,5 år Siberian Husky. I tillegg min samboer og hennes hund Max, blandingsrase: Cane Corso og Am. Bulldog.
Mine hunder er aktive innenfor blant annet fjellturer, Agility, søkstrening (lukt og rundering), balanse- og styrketrening, trekk og kløv. Vi har en svært aktiv og sunn hverdag selv med Maximus som har HD.
På humansiden jobber jeg som personlig trener og Coach. Jeg er utdannet instruktør og adferdskonsulent ved Lundqvist Hundeskole, hvor jeg holder kurs (valpekurs, hverdagslydighet, Agility, balanse og styrke m.m.). Jeg er utdannet hundemassasjeterapeut ved Nordisk Hundemassasjeskole. Nå er jeg full sving med å bygge opp egen bedrift hvor jeg tilbyr behandling av hund, samt oppfølging på trening av hund.
Siden jeg liker å utvikle meg og helst ikke sitter stille, fordyper jeg meg nå om dagen i kraniosakralterapi, hvor videre plan er både osteopati og rehab.
I samarbeid med Glade Poter ønsker jeg å kunne bidra med kunnskap og erfaringer, svare på ting du lurer på i forhold til behandling og trening av hund.
Hva gjør en massasjeterapeut?
Kort fortalt behandler en massasjeterapeut først og fremst bløtvevet i kroppen, men også sener, ledd og knoker. Det er dog noe enkelt forklart, da helheten handler om å lese hunden, forstå hele bevegelsesapparatet, møte individet og gi den hva den trenger. Derfor er terapeut-delen også en viktig faktor når man gir en massasjebehandling.
Min motivasjon ligger i å lese og forstår hundens kropp og sinn, og hvordan alt henger sammen og påvirkes. Kunne forebygge og styrke kroppen, og kunne behandle og hjelpe hunden dersom et avvik oppstår. Min andre store driver er deg. Dersom jeg, om så bare litt, bidrar til at du ser og forstår hunden din enda litt bedre, og lærer mer om hva du kan gjøre for hunden din, så tror jeg vi sammen kan komme langt i livet med hund.
Hva inngår i en massasjebehandling?
• En god samtale som omfatter sykdomshistorie og hvordan eier opplever hunden (anamnese)
• En enkel helsesjekk (tenner, øyne, ører, klør og pels, temperatur og puls)
• Kartlegging av hundens muskler, sener og ledd
• Klassisk massasje
• Mobilisering og stretching
• Triggerpunktbehandling
• Bindevevsmassasje
I flere situasjoner har jeg dialog med veterinær, evt innsyn i epikriser. Er hunden under utredning hos veterinær vil jeg klarere med veterinær før jeg begynner behandling. Også bruk av medisiner er viktig informasjon da medisiner vil kunne påvirke kroppen og dermed også prosesser som skjer under en behandling.
Massasjeterapi, hva er fordelene?
Et aktivt, lekent og variert liv sammen med deg er det beste du kan gi hunden din!
En hver kropp trenger tilsyn og en sjekk i ny og ned, og noen ganger trenger den også behandling.
Hvis muskler og sener strammer så hemmer dette bevegeligheten av et eller flere ledd. Også bindevevet kan skape restriksjoner i bevegelsesapparatet. Dette øker risikoen for muskel-, sene- og leddskader. Igjen kan dette medføre både smerter og endret adferd alt fra nedstemthet, nervøsitet, aggresjon m.m. Det kan også oppstå kompensasjonsspenninger, og det som først var et lite avvik sprer seg i kroppen og skaper større utfordringer for hunden.
Forebygging hos en frisk og skadefri hund kan gjøres ved å jevnlig få en sjekk på hundens kroppslige status. Dette vil være en god investering i din hunds helse.
Ved jevnlig sjekk og behandling vil en terapeut kunne avdekke eventuelle avvik på et tidlig stadie. Selv en frisk kropp har godt av å få løsnet opp på spenninger og vedlikeholde mobiliteten.
Det er en rekke positive gevinster ved massasjebehandling:
- Det kan øke blodsirkulasjonen. Økt blodsirkulasjon fører til at oksygen og næring transporteres mer effektivt til kroppsvevet.
- Det kan bidra til å senker blodtrykket og øke lymfesirkulasjonen.
- Det kan bidra til å øke restitusjonstid og opprettholde bevegelighetsmønster. Dette igjen vil minske risikoen for kompensasjonsspenninger.
- Det er nyttig ved blant annet muskelsmerter, muskulær stivhet/spenninger, ved stølhet/nedsatt bevegelighet.
- En kombinasjon av massasje, mobilisering og stretching hjelper til å opprettholde et godt bevegelighetsmønster, da behandlingen gjør at muskler og sener opprettholder sin elastisitet slik at leddene får sitt naturlige utslag.
- Kan brukes i forkant av en større og krevende aktivitet som en del av oppvarmingen.
- Det kan redusere rehabiliteringstiden etter operasjoner. Massasje er viktig allerede dag 1 etter operasjon, sammen med “stå trening”, da “stå oppreist” og få kroppen i gang minsker sjansen for muskelatrofi.
- Det kan minske dannelsen av arrvev, da behandling vil skape sirkulasjon og smidighet til det skadde området.
- Det kan gi en mental beroligende effekt, stressdempende og avslappende effekt.
- Det brukes i forbindelse med rehab og behandling av ulike skader og forhold i kroppen, og gjerne i samarbeid med veterinær og andre behandlere. Nevner noen: Skeivheter og låsninger i skjelettet (rygg, nakke, hofter), Artrose (forkalkninger, påleiringer), albue- og hofteleddsdysplasi (AD/HD), Osteochondrose (OCD), patellaluksasjon m.m.
Dette var en intro om meg og hva en massasjebehandler gjør.
Jeg er stolt over samarbeidet med Glade Poter, og vår felles ønske om å bidra med kjærlighet for våre potevenner. Dersom du har ting du lurer på, evt temaer du ønsker å lære mer om, send meg gjerne en melding.
Kimmy