Bli kjent med Kimmy - Hundeterapeuten
Bi bedre kjent med en hundeterapeut, hva som inngår i jobben og fordelene med å behandle hund.
Hei alle sammen!
Jeg tror jeg med sikkerhet jeg kan si at mine siste 9 år har vært mine beste år. Selv om livet byr på opp og ned turer på ulike plan, har årene med hund gitt meg en helhet, en mening og større nysgjerrighet på livet - og livet med hund.
Jeg er 39 år gammel. Født og oppvokst i nord, har bodd siste 17 årene i Oslo. Kaller meg en eventyrer og friluftsjente som bruker mest mulig tid utendørs, både privat og med jobb.
Flokken min består av Maximus, 8,5 år, Staffordhire Bull Terrier og Miira, 1,5 år Siberian Husky. I tillegg min samboer og hennes hund Max, blandingsrase: Cane Corso og Am. Bulldog.
Mine hunder er aktive innenfor blant annet fjellturer, Agility, søkstrening (lukt og rundering), balanse- og styrketrening, trekk og kløv. Vi har en svært aktiv og sunn hverdag selv med Maximus som har HD.
På humansiden jobber jeg som personlig trener og Coach. Jeg er utdannet instruktør og adferdskonsulent ved Lundqvist Hundeskole, hvor jeg holder kurs (valpekurs, hverdagslydighet, Agility, balanse og styrke m.m.). Jeg er utdannet hundemassasjeterapeut ved Nordisk Hundemassasjeskole. Nå er jeg full sving med å bygge opp egen bedrift hvor jeg tilbyr behandling av hund, samt oppfølging på trening av hund.
Siden jeg liker å utvikle meg og helst ikke sitter stille, fordyper jeg meg nå om dagen i kraniosakralterapi, hvor videre plan er både osteopati og rehab.
I samarbeid med Glade Poter ønsker jeg å kunne bidra med kunnskap og erfaringer, svare på ting du lurer på i forhold til behandling og trening av hund.
Hva gjør en massasjeterapeut?
Kort fortalt behandler en massasjeterapeut først og fremst bløtvevet i kroppen, men også sener, ledd og knoker. Det er dog noe enkelt forklart, da helheten handler om å lese hunden, forstå hele bevegelsesapparatet, møte individet og gi den hva den trenger. Derfor er terapeut-delen også en viktig faktor når man gir en massasjebehandling.
Min motivasjon ligger i å lese og forstår hundens kropp og sinn, og hvordan alt henger sammen og påvirkes. Kunne forebygge og styrke kroppen, og kunne behandle og hjelpe hunden dersom et avvik oppstår. Min andre store driver er deg. Dersom jeg, om så bare litt, bidrar til at du ser og forstår hunden din enda litt bedre, og lærer mer om hva du kan gjøre for hunden din, så tror jeg vi sammen kan komme langt i livet med hund.
Hva inngår i en massasjebehandling?
• En god samtale som omfatter sykdomshistorie og hvordan eier opplever hunden (anamnese)
• En enkel helsesjekk (tenner, øyne, ører, klør og pels, temperatur og puls)
• Kartlegging av hundens muskler, sener og ledd
• Klassisk massasje
• Mobilisering og stretching
• Triggerpunktbehandling
• Bindevevsmassasje
I flere situasjoner har jeg dialog med veterinær, evt innsyn i epikriser. Er hunden under utredning hos veterinær vil jeg klarere med veterinær før jeg begynner behandling. Også bruk av medisiner er viktig informasjon da medisiner vil kunne påvirke kroppen og dermed også prosesser som skjer under en behandling.
Massasjeterapi, hva er fordelene?
Et aktivt, lekent og variert liv sammen med deg er det beste du kan gi hunden din!
En hver kropp trenger tilsyn og en sjekk i ny og ned, og noen ganger trenger den også behandling.
Hvis muskler og sener strammer så hemmer dette bevegeligheten av et eller flere ledd. Også bindevevet kan skape restriksjoner i bevegelsesapparatet. Dette øker risikoen for muskel-, sene- og leddskader. Igjen kan dette medføre både smerter og endret adferd alt fra nedstemthet, nervøsitet, aggresjon m.m. Det kan også oppstå kompensasjonsspenninger, og det som først var et lite avvik sprer seg i kroppen og skaper større utfordringer for hunden.
Forebygging hos en frisk og skadefri hund kan gjøres ved å jevnlig få en sjekk på hundens kroppslige status. Dette vil være en god investering i din hunds helse.
Ved jevnlig sjekk og behandling vil en terapeut kunne avdekke eventuelle avvik på et tidlig stadie. Selv en frisk kropp har godt av å få løsnet opp på spenninger og vedlikeholde mobiliteten.
Det er en rekke positive gevinster ved massasjebehandling:
- Det kan øke blodsirkulasjonen. Økt blodsirkulasjon fører til at oksygen og næring transporteres mer effektivt til kroppsvevet.
- Det kan bidra til å senker blodtrykket og øke lymfesirkulasjonen.
- Det kan bidra til å øke restitusjonstid og opprettholde bevegelighetsmønster. Dette igjen vil minske risikoen for kompensasjonsspenninger.
- Det er nyttig ved blant annet muskelsmerter, muskulær stivhet/spenninger, ved stølhet/nedsatt bevegelighet.
- En kombinasjon av massasje, mobilisering og stretching hjelper til å opprettholde et godt bevegelighetsmønster, da behandlingen gjør at muskler og sener opprettholder sin elastisitet slik at leddene får sitt naturlige utslag.
- Kan brukes i forkant av en større og krevende aktivitet som en del av oppvarmingen.
- Det kan redusere rehabiliteringstiden etter operasjoner. Massasje er viktig allerede dag 1 etter operasjon, sammen med “stå trening”, da “stå oppreist” og få kroppen i gang minsker sjansen for muskelatrofi.
- Det kan minske dannelsen av arrvev, da behandling vil skape sirkulasjon og smidighet til det skadde området.
- Det kan gi en mental beroligende effekt, stressdempende og avslappende effekt.
- Det brukes i forbindelse med rehab og behandling av ulike skader og forhold i kroppen, og gjerne i samarbeid med veterinær og andre behandlere. Nevner noen: Skeivheter og låsninger i skjelettet (rygg, nakke, hofter), Artrose (forkalkninger, påleiringer), albue- og hofteleddsdysplasi (AD/HD), Osteochondrose (OCD), patellaluksasjon m.m.
Dette var en intro om meg og hva en massasjebehandler gjør.
Jeg er stolt over samarbeidet med Glade Poter, og vår felles ønske om å bidra med kjærlighet for våre potevenner. Dersom du har ting du lurer på, evt temaer du ønsker å lære mer om, send meg gjerne en melding.
Kimmy